Grøn beton fra Celsa Steel

”Bygning 130” er DTU’s bud på Europas mest ambitiøse ”beton-laboratorium”. Den CO2 venlige armering fra Celsa Steel Service giver alene en CO2 besparelse på mere end 40% i forhold til generelle branchetal*.

På DTU laves prøvestøbning af en nyudviklet ”Grøn” beton med reduceret CO2-udledning. Projektet er et resultatet af et helt unikt samarbejde på tværs af flere aktører. Et innovationsprojekt, hvor LM Byg A/S, Celsa Steel Service, MT Højgaard, Teknologisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet og cementproducenten Aalborg Portland, er aktører.

LM Byg A/S har valgt Celsa Steelservice som strategisk samarbejdspartner og Celsas produktion af CO2-venligt, skrotbaseret armeringsstål fra vores vandkraft-drevne stålværk i Norge, har været en vigtig parameter for samarbejdet.

”Vi er stolte af sammen med LM Byg A/S at bidrage til et så vigtigt projekt, der vil få stor betydning for fremtidens byggeri. ”, siger Søren Kilmose, Celsa Steel Service i en pressemeddelelse.

Det er ikke tilfældigt at netop DTU Bygning 130 lægger råhus til den CO2-besparende beton. Bygningen omfatter i alt ca. 2.000 m2, og er tegnet af Christensen & Co Arkitekter. Husets fremtidige funktion vil være innovativt ”beton-laboratorium” hvor rå beton er et gennemgående, synligt element i både interiør og eksteriør. Bygning 130 er en del af DTU’s overordnede plan om at skabe et bedre studiemiljø, og skal danne ramme om DTU’s materialeforskning og instituttets løbende undervisning i byggeteknologi.

Nyudviklet ”Grøn beton”

En in-situ støbt betonvæg i det centrale auditorium samt gulvet i et tilstødende teknikrum, er under stor bevågenhed blevet støbt med en nyudviklet ”Grøn Beton”, og bliver et synligt element i bygningens interiør. Betonen vil løbende blive analyseret af forskere fra DTU og Teknologisk Institut, som vil teste og evaluere hærdning og styrke-udvikling.

Den ”grønne beton” er resultatet af et forskningssamarbejde mellem MT Højgaard, Teknologisk Institut og cementproducenten Aalborg Portland. Den adskiller sig ved at en del af indholdet af CO2-tung cement erstattes af kalkfiller og ”Calsineret ler”, som er brændt ved væsentligt lavere temperaturer end cement. Herved bruges væsentligt mindre energi, hvilket medfører 30-40% lavere CO2-udledning. I den aktuelle prøvestøbning erstattes ca. 25% af cement-indholdet, men på længere sigt forventer Teknologisk Institut at kunne øge andelen til 50%.

*Kilde: LCA Byg

Recommended Posts