DNV_01

I sygehusbyggeriet DNV Gødstrup har EMR hele entreprisen på kælderbyggeriet, og valget af armeringsleverandør lå lige for – det skulle være en leverandør, der kan levere just-in-time og som kan levere helt særlige tekniske løsninger i en fart. Valget faldt på Celsa Steel Service.

På en mark lige udenfor Herning er der endnu ikke så meget at se af det, der om få år er et topmoderne supersygehus – DNV Gødstrup, som det hedder i daglig tale. Otte byggekraner rager op mod himlen, og endnu er der ikke bygget meget over jordhøjde.

Men under terrænniveau sker der ting og sager. Entreprenørfirmaet EMR er netop ved at afslutte byggeriet af 12.000 m2 kælder. I alt 3,4 km vægge skal støbes, alt sammen in-situ.

Alt armering til entreprisen leveres af Celsa Steel Service – i alt knap 3.500 tons i form af Bamtec (rullenet), armeringsstål i stænger, færdigsvejste kurve og special net til in-situ-støbte vægge. Herudover anvendes armeringskoblinger af mærket Griptec ligeledes leveret af Celsa.

DNV_02

Just-in-time og altid til at snakke medr

EMR bruger i stigende grad Celsa som leverandør af armeringsstål til sine mange projekter.
Projektleder Daniel Simonsen fra EMR fremhæver især Celsa Steel Services evne til at flytte sig hurtigt som en af de afgørende fordele.

”I sådan et byggeri som det her handler det om at optimere hele tiden. Det kræver, at leverandøren af stål bruger tid på at være her, sidde sammen med os og optimere løsninger, næsten på daglig basis. Det gør Celsa, og det er vitalt for os.”

”Vi kan ikke opmagasinere alting her på pladsen, så vi skal kunne stole på, at vi kan afkalde stålet fra lageret og have det her på pladsen senest to dage senere. Den slags håndtering skal bare fungere, hver eneste dag. Derfor er det vigtigt med en leverandør som Celsa, der er tæt på og til at snakke med,” siger Daniel Simonsen.

De største net til in-situ-støbte vægge

Særligt de mange kvadratmeter kældervægge er en udfordring. Væggene er op til ni meter i højden – og støbes in-situ.

”Her gælder det om at optimere processerne,” siger Morten Søby, som er entrepriseleder og en af medejerne i EMR.

En del af væggene armeres med Y16 lodret og Y12 vandret, vi får net, der er 3,80 meter i højden og op til 12 meter lange. Det er bare i med dem og så støbe.

Det sparer masser af kilo i forhold til at anvende standard produkter, fordi vi har fuld kontrol over, hvordan nettene stødes. Celsa er de eneste, der kan levere færdigsvejste net i de formater og dimensioner, vi skal bruge.”

DNV_03

Til samling af armeringen anvender EMR nogle steder mekaniske koblinger af mærket Griptec fra Celsa – i alt 2500 sådanne koblinger bruges i hele kælderbyggeriet.

Hård konkurrence – men nærheden er vigtigst

”Der er hård konkurrence på stål,” siger Morten Søby.” Og når vi vælger leverandør, er prisen selvfølgelig en vigtig parameter.

Men det er faktisk mindst lige så vigtigt, at vi har en leverandør, der giver os korte kommandoveje, så vi kan rykke hurtigt. Vi får nogle gange tegningerne fra rådgiveren i sidste øjeblik, og så skal vi kunne gribe knoglen og få vores leverandør i tale. Sådan er det her.

Det her projekt kører bare gnidningsfrit, og sådan skal det være hver gang,” siger han.

FAKTA

Det nye sygehus i Vest (DNV) Gødstrup ved Herning bliver et supersygehus i 8 etager – i alt bygges ca. 100.000 m².

EMR har hele kælderentreprisen i 1. etape og udfører bl.a. 10.600 m² bundplade, 30.000m² betondæk og 11.000 m² kælderydervægge, som opføres i in situ beton, samt montering af betonelementer af det store fundament og kælder, som sygehuset skal bygges på.

Celsa Steel Service leverer i alt ca. 3500 tons armeringsstål til byggeriet.

DNV Gødstrup fase 1 åbner efter planen i 2017

.

Recommended Posts