Nordisk bæredygtighed

Celsa armeringsstål er et produkt af det miljø, hvori det fremstilles.

Hvad er det, der gør, at Celsa armeringsstål adskiller sig fra konkurrenternes?

Meget handler om respekten for det miljø, stålarmeringen fremstilles i. Kom med på en tur til vores stålværk i Norge!

Du kan bidrage til FN’s klimamål ved at vælge det rigtige armeringsstål.

Celsa Nordic har sit eget stål- og valseværk i Mo i Rana i Norge, som er 100% skrotbaseret. Dermed er det Norges største genbrugsvirksomhed. Vi forsyner Norden med Europas grønneste stål.  Se tredjepartsrevideret EPD og miljøcertifikat

0%
LCA Bygs branchestandard
0%
Celsas armeringsstål

Årsager til at vores stål er grønt:

100% skrotbaseret

Cirkulær økonomi med metalskrot, der kan genanvendes uendeligt.

Reducerede emissioner

Offentlige måledata og tekniske løsninger reducerer emissionerne.

Fossilfri energi

Lavere energiforbrug og fossilfri energi.

Genbrug

Vi genanvender restprodukter fra produktionen.

Cirkulær økonomi: Vi genbruger metalskrot svarende til to Eiffeltårne hver uge

Hos Celsa Nordic genanvender vi omkring 700.000 ton metalskrot hvert år. Vi er derfor ikke afhængige af minedrift. Det gør os til en førende spiller indenfor genanvendelse i Norden.

Stålets magnetiske egenskaber gør det let at genbruge. Produktion baseret på metalskrot reducerer energiforbruget med næsten 75% sammenlignet med produktion baseret på jernmalm. Takket være genanvendelse af metalskrot er forbruget af råvarer i stålproduktion overalt i verden faldet med 90%.

Celsa Nordic genanvender omkring 700.000 tons metalskrot årligt. Det er vores vigtigste bidrag til et mere bæredygtigt samfund.

Som et resultat af stålproduktionen producerer vi næsten 100.000 ton biprodukter hvert år. Celsa har en stærk kultur med fokus på genanvendelse og vi bidrager til at udvikle nye anvendelser af vores biprodukter.

Målet er, at vi skal sælge eller genanvende 95% af de biprodukter, der produceres ved aktiviteterne i Mo i Rana. Vores ultimative mål er at nå op på 100% – eller “zero waste”.

Reducerede emissioner ved hjælp af tekniske løsninger og måledata

Ved hjælp af unik teknologi og offentligt tilgængelige data fra produktionsovervågning reduceres emissioner af tungmetaller og støvpartikler.

Indkapsling af varme med “hot charging”

I 2016 introducerede vi en ny teknologi – hot charging, som bevarer varmen i det støbte stål indtil det skal valses. Det valseklare stål anbringes i “termokasser” efter støbeprocessen og transporteres derefter til valsemøllen.

Som et resultat heraf stiger smeltetemperaturen i møllen fra 400 til 800 ° C, og energiforbruget falder med 30 GWh.

Reduceret udledning af støvpartikler

I 2008 introducerede vi kontinuerlig tilførsel af skrot til stålovnen, hvilket nu bidrager til kraftigt reduceret udledning af støvpartikler.

Anlæg til behandling af kviksølvudledning – det eneste af sin art blandt stålværker i verden 

I 2018 havde vi kviksølvemissioner på 4,1 kg, hvilket er under emissionsgrænsen på 16 kg.

Celsa armeringsstål måler emissioner af tungmetaller og dioxiner. Målingerne laves for bly, cadmium, chrom, kobber og andre tungmetaller, samt dioxiner.

For at opsamle kviksølv og dioxiner fra røggassen fra ovnen bruger vi et sidste trin – et aktivt kulfilter. Emissionen af dioxin udgør 0,35 g, hvilket er under emissionsgrænsen på 0,5 g årligt.

Myndigheder forsynes løbende med emissionsdata

Celsa Nordic har etableret et fast måleprogram til kortlægning af emissioner fra både stål- og valseværker. Målingerne udføres af et akkrediteret laboratorium – Sintef Molab.

Logfilerne er tilgængelige for alle revisions- og tilsynsmyndigheder og giver dem mulighed for at kontrollere rensningsanlæggenes drift og effektivitet. Dataene er tilgængelige på www.norskeutslipp.no.

Overvågning af luftkvalitet & transparente data

Mo i Rana, hvor vores produktionsanlæg er placeret, er en del af et luftovervågningsprogram. Celsa Nordic er én af de virksomheder, der bidrager med data. Formålet med programmet er at måle og informere om støvindholdet i den lokale luft.

Luftkvaliteten måles kontinuerligt og data er tilgængelig på www.luftkvalitet.info.

 

Fossilfri og energieffektiv stålproduktion med el-ovn

Smeltning af stålskrot i el-ovne er én af de mest energieffektive produktionsprocesser i stålindustrien, da det bruger 75% mindre energi end malmbaseret produktion.

Energien kommer fra vandkraft og er fossilfri.

Celsa bruger to energikilder: CO-gas og elektrisk energi. CO-gassen er et restprodukt fra en nærliggende industri. Den elektriske energi genereres af fossilfri vandkraft.

Det betyder, at vi er én af de få aktører i produktionsindustrien, der kombinerer brugen af vedvarende energi med produktion baseret på genbrug af biprodukter fra andre industrielle aktiviteter.

Celsa Nordic’s energiforbrug overvåges nøje i de forskellige procestrin med det formål at finde et yderligere potentiale for effektivitetsforbedring.

Celsa Nordic sigter mod at reducere energiforbruget og øge energieffektiviteten. Vores energidata analyseres, revideres, sammenlignes og rapporteres regelmæssigt for at opnå:

  • Kontinuerlig forbedring i henhold til principperne i ISO 50001
  • Udvikling og styrkelse af vores kultur til også at omfatte energistyring
  • Integreret energistyring som en del af Celsa Steel Service’s daglige drift, og at alle medarbejdere er opmærksomme på deres rolle i dette arbejde.
  • Evaluering af energiledelse/forbrug i forbindelse med indkøb og udviklingsprojekter.
  • Udvikling og vedligehold af et energimålesystem.

Vores affald er ikke affald

Ved stålproduktion opstår der restprodukter. Disse kan genbruges indenfor andre områder.

Stålslagger genbruges

Slagger opstår i fusionsprocessen, når metalskrot smelter i ovnen. Når smelteprocessen er afsluttet, fjernes slaggerne fra ovnen. Materialet er ideelt til brug i asfalt og som et tilsætningsstof i cement.

Vi bruger også et system til minimering af støvdannelse under håndteringen af slaggerne. Ved at afkøle slaggerne med et vandbaseret kølesystem og holde håndteringen inde i stålværket, reduceres støvet kraftigt. En bonus er, at kølevandet kan bruges i fjernvarmenettet.

Glødeskal

Under støbningen af stålet i stålværket såvel som under valsningen i møllen oxiderer ståloverfladen og danner et glødeskal. Filamentskaller fra begge disse produktionstrin opsamles og sælges som råmateriale til andre virksomheder i stålindustrien.

Rødt støv

Under smelteprocessen dannes støvpartikler, der bevæger sig med røggassen i rensningsanlæggene. Støvet filtreres fra røggassen og opsamles i en silo. Den røde farve kommer fra jernoxid. Støvet er værdifuldt, da det indeholder mellem 35 og 40% zink. Støvet leveres til et firma, der genanvender zink.

Genbrug af bildæk – “End-of-Waste”

Vi bruger gummigranulater fra brugte bildæk i vores stålproduktion. Gummigranulatet indsprøjtes i lysbueovnen som erstatning for noget af den antrasit, der ellers bliver anvendt.
Resultatet er, at energiforbruget reduceres, og at den samlede mængde tilsætningsstoffer, kuldioxidemissioner og dioxinemissioner reduceres.

Store mængder kasserede bildæk er et miljøproblem i dag. Ved at anvende disse i stålproduktion elimineres dækkene, og det såkaldte “End-of-Waste kriterium” opnås – dvs. når affald ender med at blive til nye produkter.

Vi planlægger at bruge op til 1.600 ton gummigranulat om året. Det svarer til næsten 118.000 dæk pr. år.

Rejsen mod bæredygtighed

Celsa Nordic har udviklet en bæredygtighedsstrategi, der sikrer, at vores bæredygtighedspolitikker bliver en del af vores beslutningstagning for at reducere vores samlede miljøpåvirkning.

Goals 2025 Goals 2030 Goals 2040 Goals 2050
CO2-emissions

40%

Reduction of CO2 scope 1 & 2

50%

Reduction of CO2 scope 1 & 2

ZERO

CO2 emissions
Local emissions

40%

Local emissions

50%

Local emissions

70%

Local emissions
By-products

100%

Valorisation
Closing the loop

Zero waste

Fossil-free transport

50%

Reduction of CO2

Fossil free

Increase energy efficiency

20%

Reduction
Energy platform. Digitalization. Waste energy recovery.