Vi er stolte af at være blandt de første i Danmark, der har fået lavet vores EPD efter det nye beregningsgrundlag. Ved brug af armeringstål fra Celsa Steel Service udledes 473 kg CO2 pr. ton stål, udregnet for modul A1 til A3 i livscyklusanalysen.

Besparelsen ved anvendelse af vores armeringstål er derfor på 415 kg CO2 pr. ton armering – eller ca. 46% – i forhold til LCA-beregninger til DGNB-byggerier, som baserer sig på de generiske tal fra LCAbyg.

Det skyldes at LCA-beregninger til DGNB-byggerier ”straffes” generiske miljødata med et tillæg på 30%, hvorved de 683 kg CO2, som LCAbyg har som standardværdi, bliver til  888 kg CO2 pr. ton ved beregninger til DGNB-certificerede byggerier.

Ovenstående viser, at EPD-spørgsmålet kan være svært at få helt styr på. Derfor har vi her samlet tre gode råd til dig, der skal købe materialer  til DGNB-byggerier:

1) Efterspørg en EPD, som er udarbejdet efter den nye standard EN15804:2012+A2:2019

Bed samtidig producenten om et tillæg som konverterer tal fra den nye standard til den gamle. De fleste materialeproducenter med EPD efter nyt beregningsgrundlag kan fremvise dokumentation for omregning af tallene til den gamle standard. Dermed kan nye EPD’er anvendes i LCAbyg og andre lignende programmer, der foreløbigt alene håndterer data efter det gamle beregningsformat EN15804+A1.

2) Stil skarpt på fase A1-A3

Bemærk at værdierne for modulerne A1-A3, dvs. processen fra råmateriale til armeringens forarbejdning, ofte ikke er sammenlignelige, når der skal vælges mellem forskellige leverandører. A1-A3 måler frem ”til porten” hos producenten. Derfor er der stor forskel på, om armeringen leveres færdig fra porten i Danmark eller om armeringen er uforarbejdet og skal transporteres hjem fra udlandet. I sidstnævnte tilfælde skal indregnes yderligere CO2 til transporten til Danmark og energi til at klippe, bukke og svejse armeringen for at få sammenlignelige billeder af CO2-belastningen. Det løber let op i 100-200 kg CO2 pr. ton stål, som altså skal lægges til værdien fra producenten der ligger langt væk.

3) Ved DGNB-certificering; husk standardværdierne i LCAbyg skal tillægges 30% og værdier fra branche-EPD’er skal tillægges 10%.

Anvendes tal fra producent-EPD, kan værdierne bruges uden tillæg. Som nævnt ovenfor, øger det beregningsteknisk set CO2-værdierne på armeringstål i LCAbyg til 888 kg CO2. 

celsa_steel_service_gront_staal

Recommended Posts